Mondmaskers: stof tot nadenken

mondmaskers

Mondmaskers: ze vliegen je om (en van!) de oren. Kleurrijke prints en hippe looks grijpen je aandacht. Maar wist je dat er een enorm verschil in kwaliteit is? Zowel op het vlak van comfort als veiligheid. Net daarom is het belangrijk dat je weet wat je op je neus zet. Lees onze tips en kies bewust.

Mondmaskers: wat is de beste stof?

Niet alle stofjes zijn even nuttig tegen Covid-19. Het beruchte virus verspreidt zich via druppeltjes die in de lucht komen wanneer je hoest, niest of gewoon praat. Het is dus cruciaal dat jouw masker deze vochtdeeltjes goed tegenhoudt. Maar niet alle materialen hebben een even hoog filtergehalte. Uit onderzoek blijkt dat kapjes gemaakt uit lagen dik katoen de beste resultaten geven.

Een masker uit katoen:

  • houdt 96% van de druppels tegen;
  • laat meer zuurstof waardoor je vrijer ademt en minder zweet;
  • is geschikt voor wasbeurten op 60 of 90 graden en droogtrommelvriendelijk.

Extra troef: je hoeft er niet eens je deur voor uit. Met wat oud beddengoed, naaigerief en een handleiding heb je alles in huis om jouw eigen - hoogwaardige - maskers te maken. Check de tips en tricks op maakjemondmasker.be en sier je gezicht met je eigen creaties.

Tip: Boost je masker en je humeur
Verdun wat essentiële olie en sprenkel het over de buitenkant van je masker. Zo omring je jezelf met een fantastische geur én de positieve eigenschappen van het aroma. Wist je dat pepermunt niet alleen werkt tegen migraine en misselijkheid, maar ook tegen bacteriën?

Mondmaskers: elastiekjes of lintjes?

Een juiste keuze bestaat hier niet. Zowel elastiekjes als lintjes hebben hun eigen voor- en nadelen.

Elastiek zorgt voor behoorlijk wat irritatie achter de oren, vooral bij intensief gebruik. Bovendien zitten ze al snel te los of te strak. Wassen op 60 graden zorgt voor krimp- en slijtageproblemen en de levensduur van de rekkers is kort. Aan de andere kant zijn ze super praktisch wanneer je je masker vaak uit en aan moet trekken. En ze blijven meestal goed - en strak - op hun plek hangen.

Lintjes glijden makkelijk heen en weer, zitten iets minder stabiel en zijn lastiger om snel uit en aan te doen. Het voordeel is dat ze lang meegaan en bestand zijn tegen hoge temperaturen in de wasmachine en droogtrommel. De lintjes schuren niet achter je oren en bezorgen je minder last bij langdurige maskerades.

Voor welke variant je best kiest, hangt dus af van je situatie en jouw persoonlijke voorkeur. Het handigst is om beide soorten in huis te hebben. Moet je je masker vaak of snel op- en afzetten? Ga voor elastiekjes. Draag je je kapje meerdere uren aan een stuk? Gebruik er dan een met lintjes.

Tip: Eigenzinnige elastiekjes?
Schuren strakke elastiekjes achter je oren? Of zitten ze net iets te los? Hang dan een paperclip, veiligheidsspeld of een kerstbalhaakje tussen de twee uiteindes. Dit tussenstukje laat je oren met rust en houdt je masker op z’n plek.

Op zoek naar jouw ideale mondmasker of een comfortabele outfit op jouw maat? Spring binnen op zaterdag van 10 tot 16 uur en neus eens rond in ons assortiment. Of boek jouw privébezoek op https://adembelgiumclothing.eu/maak-afspraak.html.