Wat doen kleuren met je brein?

capsulewardrobe

Zonder dat je het zelf beseft, spelen kleuren een grote rol in je leven. Kleur bepaalt hoe hoe goed je je voelt en zelfs wat je doet. Door er bewust mee om te gaan, geef je jouw dag ook een heel andere tint. Benieuwd hoe kleur jouw doen en laten beïnvloedt? Lees snel verder. 

 

Wat doet kleur met jou?

👓 Het leven door een roze bril zien

Een bekende uitdrukking die betekent dat je optimistisch in het leven staat en overal het positieve van ziet. Verrassend genoeg schuilt hier heel wat wetenschappelijke waarheid in. 

Wanneer je ogen kleuren opvangen, zendt dit telkens een signaal naar je brein. Hoe langer de golflengte van de kleur, hoe meer signalen en hoe meer je hersenen geprikkeld raken.

Als je uren spendeert in een kamer vol rode en oranje elementen (kleuren met een lange golflengte), wordt je eigenlijk non-stop gestimuleerd. Het gevolg voor jouw lichaam? Je bloeddruk stijgt, je spieren spannen op en je ademhaling verandert.

Misschien toch beter om je omgeving dan maar kleurloos en clean houden? Nee! Want te veel van het omgekeerde werkt ook niet goed. In een monotone, klinisch witte ruimte krijg je te weinig prikkels. Wat zorgt dat je op het eind van de dag achterblijft met stress, slapeloosheid en fellere, minder stabiele emoties

Redroom

Moraal van het verhaal: denk goed na over de kleuren waarmee je jouw woning, je werkruimte en jezelf aankleedt en welk effect het op je gemoed heeft. En test uit wat voor jou werkt en wat de juiste balans is.


😨 Feeling blue?

Blue Monday, meestal rond de 20ste januari, staat bekend als de dag van het jaar waarop mensen zich het minst gelukkig voelen. De feesten zijn achter de rug, de vakantie is voorbij en de dagen zijn kort en donker. 

Tegelijk ook het dieptepunt voor wie lijdt aan winterdepressie of SAD - (Seasonal Affective Disorder): een aandoening waarbij iemand zich tijdens de wintermaanden aanzienlijk meer down voelt dan tijdens andere seizoenen. De verklaring hiervoor? Kleur speelt met je hormonenhuishouding

Ochtendlicht, wat typisch blauw is, zorgt voor cortisol - het stresshormoon. Het zorgt dat je ontwaakt en het remt melatonine, je slaaphormoon. 's Avonds, wanneer het blauwe licht verdwijnt, komt de melatonine weer vrij en maakt je lichaam zich klaar voor bed. Wanneer je te weinig blauw, groen en geel licht binnen krijgt, bezorgen onevenwichtige slaaphormonen en een tekort aan gelukshormonen je de winterblues: een vermoeid en algemeen lusteloos gevoel.


🎭 Happy hormones

Kleur beïnvloedt je humeur, energieniveau en welzijn constant. Scary!
Maar tegelijk goed nieuws, want dit betekent dat je zelf ook de touwtjes in handen hebt. Speel gewoon met kleur zoals kleur met jou speelt.

Voorbeeld: een methode om winterdepressie tegen te gaan, is het gebruik van lampen die natuurlijk licht nabootsen. Zo'n lamp voedt je lichaam met lichtfrequenties waar je gelukkig en actief van wordt.

Nog een manier is jezelf blootstellen aan kleuren die voor serotonine zorgen - het gelukshormoon. De kleur die hier verantwoordelijk voor is? Geel, niet toevallig de kleur van smilies. 😁 Trek op een druilerige dag dus gerust je vrolijkste gele outfit aan - je voelt je automatisch een pak beter. Tijdens momenten van stress, grijp je best terug naar een flinke portie groen. Deze natuurkleur is zacht voor je ogen, ontspant je lichaam en brengt je tot rust. 

Conclusie: door de unieke eigenschappen van kleuren slim te incorporeren in dagelijks leven en je outfit, boost je je gemoed. 

Kleurenpsychologie


Wat doe jij met kleur?

🪡 De kle(u)ren maken de man 

De kleur die je draagt, heeft dus een grote invloed op je humeur. Rood zet je in actie, geel maakt je blij, groen houdt je kalm. Maar kleur draagt ook bij aan je zelfvertrouwen.

Door andere mensen te zien stralen in frisse tinten, projecteer je datzelfde gevoel op jezelf wanneer je dezelfde kleur draagt. Bovendien trekken fellere kleuren de aandacht van anderen. Je valt meer op en vangt meer blikken.

De vraag is natuurlijk of je dit leuk vindt. Wat voor de één een aangename confidence boost is, kan voor iemand anders juist een onzeker gevoel geven: “Waarom kijken ze naar mij? Is er iets mis met mijn outfit?”. Draag dus hetgeen waar jij je het beste bij voelt

💡Tip 

Vind je het fijner om wat minder op te vallen? Ook zonder flashy kleuren kun je sprankelende combinaties maken. Zoals bijvoorbeeld crème en marineblauw, of zandkleur en kakigroen. Hulp nodig? Ontdek hier hoe je de show steelt met grijs.


💃🏻 Red dress effect 

Het verwondert je vast niet dat de kledingkeuzes die je maakt ook een impact heeft op het gedrag en indruk van de mensen rond je. Denk maar aan het cliché van de dame in de rode jurk, waarvoor alle mannen hun hoofd keren. Of de sollicitant die kiest voor grijs om een verantwoordelijke en stabiele indruk te geven. Hoe aantrekkelijk, intelligent of betrouwbaar anderen je inschatten, hangt dus ook af van de kleuren die je uit de kast haalt.   

🌎Geografisch getint 

Kleurassociatie is afhankelijk van traditie en cultuur. Hier in België associëren we de dood en begrafenissen met zwart, terwijl dat in China net het omgekeerde is. Daar is wit de kleur van verlies. Wat wij dan weer koppelen aan bruidsjurken. Tenzij je de Indische gewoonte volgt, dan geef je jouw ja-woord in het rood.   


♦️ Welke kleur beken jij? 

Ondanks alle theorieën, blijven kleuren - net zoals alle voorkeuren in het leven – heel persoonlijk. Je eigen herinneringen scheppen een speciale band met een specifieke kleur. Een voorliefde, of misschien juist aversie. Zo zal je de kleuren van de ziekenhuiskamer waar je lag niet snel integreren in je woonkamer.  

Onthoud dat het allerbelangrijkste voor je zelfvertrouwen en de indruk die je maakt op anderen is hoe goed je je voelt in wat je draagt. Wanneer jij je comfortabel en mooi voelt, maakt de kleur niet veel uit. Je schittert het meest wanneer je goed in je vel zit.  

 

🛍 Zin om je moraal op te krikken met een gloednieuwe outfit? Kom langs bij =ADEM= op zaterdag en vind jouw ideale colormatch.