Hoe clean is jouw kleding?

CleanClothes

Op 22 april vieren we de Internationale Dag van de Aarde 🌍 - beter bekend als Earth Day. Het moment om stil te staan bij de limieten van onze planeet en bij de impact van je levensstijl. De kledingindustrie deelt jaarlijks flinke klappen uit aan het milieu. Hoe exact? En wat je er zelf aan kunt doen? Read on.

Probleem: Vuile kleren

Geen verrassing hier: textielproductie vervuilt.

Denk aan:

 • 🚚 transport: CO2 schiet omhoog door lange tochten in schepen, vrachtwagens en vliegtuigen;
 • ⚗️ chemicaliën: kledingfabrikanten gebruiken pesticiden, verf en giftige stoffen;
 • 🚰 waterverspilling: miljoenen liters zijn nodig het maken van stoffen;
 • 🗑 afvalberg: tonnen kleding belanden jaarlijks op de groeiende vuilnishoop;
 • 🧪 restanten: textielresten vervuilen land, oceaan en watertoevoer;

Om maar te zwijgen over de niet zo propere manier waarop kleding ontstaat: met dwangarbeid, hongerlonen en kinderhanden.

Wist je dat ...

... tot tien procent van de globale CO2-uitstoot 🏭 en twintig procent van afvalwater 🚽 van de kledingindustrie komt? 

Oplossing: Kleed je in schoonheid


☑️ Keur het merk

Check altijd de keurmerken van een kledingstuk: zijn ze CO2-neutraal, eco of fair trade? Informeer je over welke labels er bestaan en wat ze betekenen. ... En hoe betrouwbaar ze zijn.

🔍 Blijf kritisch

Helaas is er weinig transparantie over het maakproces van kleding. Zo kan het zijn dat je T-shirt wel in elkaar gezet werd op een sociaal verantwoorde manier, maar dat de katoenoogst helemaal niet koosjer liep. Of dat het materiaal organisch is, maar de verf alles behalve.

Wist je dat...

... kleding van ADEM duurzaam is? Wij ontwerpen en maken alle kleding eigenhandig in Antwerpen en gebruiken zo veel mogelijk ecologische stoffen.

💧Doop je kleding

Je nieuwe kledingstuk zit vaak vol chemische troep. Wat wordt gelinkt aan astma, allergie en kanker. Verwelkom elk nieuw stuk daarom met een goede wasbeurt. Zo zuiver je je kleding al van een deel van de toxische restanten. 

Probleem: Fast fashion & bingeshoppen 

Met lege handen en volle moed trek je de stad in. En keert een paar uur later met tientallen propvolle zakken naar huis. Herkenbaar, nietwaar? De verleiding van de kleine prijsjes is groot.

Toch klopt het logisch gezien niet helemaal. 🧐
Stel: je betaalt 10 euro voor je t-shirt. Heel weinig als je productie, design, bewerking, transport, arbeid én winstmarge berekent. Te weinig.

Want de échte prijs wordt elders betaald:

 • onmenselijke arbeidsomstandigheden
 • milieuverwoestende productieprocessen
 • slechte kwaliteit en korte levensduur van je kledingstuk

Wist je dat ...

... 1 jeans 👖 je 10 jaar drinkwater 🥛 kost?
Volgens de UN kruipt er in één broek zo’n kilo katoen. En voor die kilo heb je 10 000 liter water nodig. De hoeveelheid van tien jaar drinkwater voor 1 persoon. De prijs van een t-shirt? 2,5 jaar water. 

Oplossing: shop voor lange duur


🐌 Winkel traag

Hoeveel kledingcollectie draag je regelmatig? En hoeveel van je aankopen belanden er thuis op de vergeethoop? Bespaar jezelf een zere rug en overvolle kast door bewust te shoppen

Tip: Livia Firth bedacht hiervoor een handig hulpmiddeltje: koop alleen wat je minster dertig keer draagt.

💶 Drijf de prijs op

“Voor een paar euro kun je het niet laten liggen!” Hoe minder iets kost, hoe makkelijker het koopt. Verdrievoudig het bedrag op het prijskaartje en stel jezelf de vraag of je het ook nog zou kopen. Nee? Laat het dan liggen.

💍 Schep een goede band

Komt dit je bekend voor:

 • Je stopt een kaarsrechte t-shirt in je wasmachine, en vist er een helemaal verdraaid model uit.
 • Je vervloekt je ‘nieuwe’ broek die al na 2 maanden dreigt met scheuren op gênante plaatsen.
 • Je hanteert je naald vaker dan je lief is om die losgekomen naden en knopen te fiksen.

Jep, je kleding laat steken vallen. En sukkelt snel de vuilnis in. Temper de schade en beschouw kleding niet langer als verbruiksgoed, maar een gebruiksgoed. Onderzoek of kleding wel aan de kwaliteit voldoet om er lang plezier aan te beleven. Hoe langer jij geniet van je kleding, hoe beter voor de natuur.

Conclusie

Door bewuster te winkelen draag je bij aan de houdbaarheidsdatum van de planeet. Koop alleen wat je ook draagt, wees kritisch over waar het vandaan komt en geef oude stukken een extra kans.

Klaar voor een lange relatie met duurzame kleding?  Boek je bezoek op adembelgiumclothing.eu/reserveren